Çalma Davranışı
Pt, 06/28/2021 - 13:39 tarihinde admin tarafından gönderildi

Çalma, bir başkasının eşyasını, o kişinin izni olmadan almaktır. Çalma, iki yaşından küçük çocuklarda aitlik anlayışının gelişmemiş olmasından dolayı, görülebilir ve zamanla geçecektir fakat bu durumun 10 yaşından sonra da devam ediyor olması, bir problemin olduğunu göstermektedir. 

Çalma davranışı çocukta pek çok sebepten dolayı görülebilir. Bunların arasında çocukta mülkiyet anlayışının gelişmemiş olması en önemli sebeplerden biri olabilir, aile bu yönde yeterli eğitimi vermemiştir. Bunun dışında çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanamıyor olması da çocuğu böyle bir çözüm bulmaya itebilir, bu noktada öğretmenlere çocuğun karşılanamayan ihtiyaçlarının temin edilmesi noktasında büyük görevler düşmektedir. Çalma davranışı gösteren çocuklarda okul yönetiminin, ailenin ve öğretmenlerin iş birliği içerisinde çalışması çocuğun bu davranışının önüne geçmek için en önemli husustur. Öncelikle yapılması gereken bu davranışı ne sebepten gösterdiğinin ortaya çıkarılması ve ona göre bir yol izlenmesidir. Bazen çocuklar ailelerinin dikkatini bu yönde çekmek isteyebilirler, olumsuz bir yönde de olsa yapılan davranıştan sonra ailesinin ilgisini çekebileceğine inanır çocuk.

Peki çalma davranışı gösteren çocuğa ne gibi önlemler alabiliriz?

  • Değerlerin çocuğa öğretilmesi alınabilecek önlemler arasındadır, aitlik ve mülkiyet anlayışının çocuğa yerleştirilmesi gerekmektedir.
  • Çocuk bu davranışı ailenin ilgisinden ve sevgisinden yoksun olduğu için yapmaktaysa, aile içi iletişime ve çocuğa yeterli zaman ayrılmasına dikkat edilmeli, bu noktada bir danışmandan yardım alınmalı.
  • Annenin ve babanın davranışlarıyla çocuğuna örnek olması, önemli bir adımdır. Örneğin bir otele gidildiğinde odadaki havlular alınıyorsa, ailenin de çocuğu davranışa teşvik ettiği söylenebilir. Aile çocuğuna ait eşyaları ödünç alırken bile, çocuğundan izin isteyip, o eşyayı almalıdır ki izin isteme alışkanlığını çocuk da elde edebilsin.
  • Bu davranışı gösteren çocuğu cezalandırmak, yanlış ve aşırı tepkiler göstermek, çocuk açısından faydalı olmayacaktır.
  • Öncelikle alınan eşyanın geri verilmesi sağlanmalıdır ve çocukla bu davranışı neden yaptığı yönünde konuşmak gerekir bu noktada bir uzmana başvurulması daha sağlıklı olacaktır.