OKULÖNCESİ ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM
Pt, 06/28/2021 - 13:04 tarihinde admin tarafından gönderildi

“Bebek nasıl olur? Bebek anne karnından nasıl çıkacak? Kızlar neden ayakta tuvalet yapamaz?” Her anne baba bunlar gibi sorularla karşılaşır ve özellikle toplum içinde ise yanıtlamakta zorlanır. Çoğu ebeveyn, çocuklarının küçük yaşlardaki cinsel ilgilerinden rahatsızlık duyup bir sorun olduğunu düşünebilir. Ya da nasıl cevaplayacağını bilemeyip endişelenebilir. Kültürün etkisiyle cinselliğin sağlık ve kişilik gelişimi açısından öneminin ihmal edilmesi, bu bakış açısını güçlendirmiş olabilir.

Hâlbuki bu tip soruların ortaya çıkması çok doğal bir süreçtir. Çocuklar 3-6 yaşları arasında, cinsiyet farklılığını öğrenirler, cinsel organlarını merak ederler, karşı cinsteki ebeveynlerine ilgi duyarlar ve kendi cinsindeki yetişkinin davranışlarını benimserler. Ayna karşısında makyaj yapan, topuklu ayakkabı giyen kız çocukları, banyoda köpükler içinde tıraş olmaya çalışan, kravat takan küçük beyler….. Bu ruhsal-cinsel gelişim döneminin etkilerini, kurdukları oyunlarda da görebiliriz: Evcilik oynarken anne baba rollerine girme, başkalarının bedenlerini inceleyerek doktorculuk oynama gibi. Sağlıklı atlatılan bu süreç sonunda çocukların cinsel kimlikleri normlar doğrultusunda gelişir.

Peki çocuklar cinsellikle ilgili sorular sorduğunda nasıl yaklaşmalıyız?  Onları utandırmamaya, yargılamamaya ve suçluluk duygusu yaratmamaya dikkat etmeliyiz. Çocukla ilgilenmeli, sorularına yaş düzeyine uygun, ayrıntısız, kısa ve kesinlikle doğru yanıtlar vermeliyiz. Ayrıca çocukların yaş düzeyine uygun, konuyla ilgili kitapların görsellerinden faydalanabiliriz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sünnet olma yaşıdır. Toplumumuzda erkek çocukların en az yarısının 3 - 7 yaşları arasında sünnet olduğu biliniyor. Bu dönemde çocuklar tüm dikkatlerini cinsel organlarına fazlasıyla yoğunlaştırdıkları için, sünnet olayı onları kaygılandırır. Çocuğun gelişecek cinselliği göz önüne alındığında sünnet için en uygun zaman 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasıdır.

Çocuklarınızın cinsellikle ilgili sorularına ne tür cevaplar vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız bir uzmandan destek almalısınız.

Yararlanabileceğiniz Kitaplar