verimli ders çalışma nasıl olur
Cu, 02/26/2021 - 14:39 tarihinde admin tarafından gönderildi

VERIMLI DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN FAKTÖRLER VE VERIMLI DERS ÇALIŞMA YOLLARI

 

Meslek edinmiş, erişkin herhangi bir birey 25 senelik yaşamında neredeyse yüzlerce sınava girmiştir. Bunlar ilkokulda sınıf geçme sınavları ile başlar ve üniversitenin (belki de yüksek lisansın) sonuna kadar devam eder. Her kişi, gireceği sınav için farklı bir ders çalışma yöntemi belirler ve bu ders çalışmanın ne kadar verimli ve sağlıklı olacağı da yine kişiye göre değişir. Sizlere bugün verimli ders çalışmayı engelleyen faktörlerden ve bu faktörlerin üstesinden gelip nasıl verimli bir şekilde ders çalışmanın yollarından bahsedeceğim.

 

Verimli Ders Çalışmayı Engelleyen/Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bir bireyin ders çalışmasını olumlu yönde etkileyecek birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar çevre kaynaklı olduğu gibi bireysel faktörler de olabilmektedir. İnternet sitelerinde genel olarak çevre kaynaklı fiziksel problemler yer aldığı için bugün sizlere bireysel, psikolojik faktörlerden bahsedeceğim.

  • Kaygı Duygusunu Aşırı Hissetme: Çoğunlukla bireyler, ders çalışmayı kötü etkileyen faktörleri irdelemeye çalıştığında dikkat eksikliği ile kaygıyı karıştırmaktadır. Dikkat eksikliği, biyolojik bir hastalıktır ve genellikle çocukluk dönemlerinde kendini göstermektedir. Çocuk, aynı yerde sabit bir konuya uzun süre odaklanamaz ve sürekli hareketlenmeler, yerinden kalkmalar ve çevre ile ilgilenmeler başlar. Kaygılı bireyler ise genel olarak yaptıkları/yapacakları işlerin sonucunda sürekli olumsuz yanlarını gözlerinin önüne getirerek hayatlarından keyif almamaya başlar, yapılan işe duyulan ilgi azalır ve bir ıstıraba dönüşür. Kişi kendini gergin ve sinirli hisseder. Kaygıyla baş etmek, alanında uzman kişiler tarafından uygulanabilecek psikolojik testler sonucuyla çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Eskülap Danışmanlık Merkezi bünyesinde kaygıyla başa çıkmak için uygulanabilecek testler ve uygulayabilme potansiyelinde psikolojik danışanlarımız mevcuttur. Dilerseniz web sitemizin blog kısmından’ ’Kurumumuzda Uygulanan Psikolojik Testler’’ başlığı altından testlere göz atabilirsiniz.

 

  • Mükemmeliyetçilik: Kişi, kendisi veya ailesi tarafından bu baskıya maruz kalabilir. Genellikle mükemmeliyetçi insanlar yapacakları işlerin ya tam olmasını isterler ya da direkt o işe başlamamayı tercih ederler. Bu rahatsızlık bireyde de onu yetiştiren ebeveynlerinde de olabilmektedir. Kişi ebeveynleri tarafından sürekli yapacağı işin en iyisini istediği vakit çocuk çalışmasından zevk alamaz ve başarısızlık da bununla beraber gelebilir. Bu durum ailelerin isteklerinin tersine tamamen çocuğu olumsuz bir durumun içine sokabilir ve çocukta başarının düşüşü gözlenebilir.

 

  • Kendini başkalarıyla kıyaslama: Genellikle annelerimizin ‘’Bak komşunun çocuğu tıp kazanmış, sen iki ayda bir kitap alıyorsun!’’ gibi ve benzeri sözlerini üniversite sınavına hazırlanan bireyler çoğunlukla duymaktadır. Kıyaslanma bireye hırs kattığı gibi başarısızlık sonucu çalışmayı kötü de etkileyebilmektedir. Kişinin sağlıklı bir şekilde kıyaslayabileceği tek kişi kendisi olmalıdır. Başkalarıyla kıyaslamak/kıyaslanmak başarıyı kötü etkileyen bir durumdur.

 

Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir?

Her bireyin kendine özgü bir çalışma stili olsa da çalışmanızın verimini artıracak bazı yöntemler şunlardır:

  • Ders çalışma asla yatak gibi rahat yerlerde yapılmamalı, ders masada çalışılmalı ve masanın üstünün olabildiğince sadece ve dikkat çekicilikten uzak olması gerekmelidir.
  • Ders çalışılan masa yatağı görmemeli, çünkü eğer masa yatağı görürse bireyde uyuma ve dinlene isteği olabilir.
  • Ders çalışılırken müzik dinlenmemeli, birey aynı anda birden fazla işlemi yapabilecek kapasitede değildir ve bu yüzden genelde bir işe daha fazla önem verilir, diğer iş ihmal edilebilir.
  • Kişi planlı çalışmalı; çalışmadan önce dinlenecek konu anlatımları, çözülecek sorular ve dinlenme süreleri belirlenirse çalışmanın kalitesi artmaktadır.
  • Telefon sessizde olacak şekilde ayarlanmalı ve masada bulunmamalıdır.

Sınav Başarısı Geliştirme Programı Hakkında Bilgi Almak için tıklayınız

Sınav Kaygısı Neden Olur?

Sınav Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Sınav Kaygısı ile Baş Etme Yolları Nelerdir?

Sınav Kaygısı Nedir?

STAJYER PSİKOLOG

UĞUR KİN

İletişime geçmek için: [email protected]