uçak korkusunu yenmek
Pt, 01/18/2021 - 14:11 tarihinde admin tarafından gönderildi

 

                                                                                             UÇAK KORKUSU

Hepimizin hayatta bazı korkuları vardır. Bu oldukça normal bir durumdur. Ancak bazı durumlarda korkumuz aşırı hale gelip kaygıya ve fobiye dönüşebilir. Bu korkulardan biri de uçak korkusudur. Uçakla seyahat etme ya da uçakta yaşanan türbülans gibi durumlarda ortaya çıkan korkular kişilerin yoğun bir kaygı hissetmesine neden olabilir.

Bu korku kişilerde havaalanına giderken başlıyor. İşlemleri hallederken daha çok artıyor. Uçak kalkışa hazır olduğunda kaygı, korku baş edilemeyecek bir noktaya geliyor. Hatta bazen korku o kadar yoğun olur ki uçağa binememeye kadar gider ve bu durum da kişilerin hayatını son derece kısıtlar. Uçak korkusunun tipik olarak bazı fiziksel belirtileri vardır. Bunlar; terleme, titreme, kalp atışında hızlanma, bulantı, kusmadır.

Bazen esas korku uçak korkusu olmayabilir. Altta başka korkular yatabilir. Yüksekten korktuğu için uçağa binememe, kapalı ortamda kalma korkusu kaynaklı uçağa binememe, ya hasta olur, kusarsam, rezil olursam düşüncesi ile uçağa binememe örnek verilebilir. Bu durumda kişiler görünürde uçaktan korktuklarını sanır ancak altta diğer korkular vardır.

Uçak korkusunu nasıl yenebilirsiniz?

Uçak korkusundan psikoterapi ile kurtulmak oldukça mümkündür. Rahatlama egzersizleri, nefes egzersizleri, korkulan durumu hayalinde canlandırma teknikleri kullanılarak kişinin kaygısını ve korkusunu yenmesine yardımcı olur. Eğer sizin de uçak korkunuz var ve bu durumla baş etmekle zorlanıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına başvurabilirsiniz.

                                                                                                                      STAJYER PSİKOLOJİK DANIŞMAN EBRU GÖÇ

KAYNAKÇA

Uçak Korkusu ile Baş Etme Teknikleri. (b.t). DBE. https://www.dbe.com.tr/tr/yetiskin-ve-aile/11/ucak-korkusu-ile-bas-etme-teknikleri/ adresinden elde edildi.

Uçak Fobisine Son Veren Yöntem. (b.t). Npistanbul. https://npistanbul.com/ucak-fobisine-son-veren-yontem adresinden elde edildi.

Uçak Korkusu. (b.t). Alen Psikoloji. https://www.alenpsikoloji.com/ucak-korkusu/ adresinden elde edildi.

Uçak Korkusu ve Tedavisi. (b.t). Pakua Psikoloji ve Gelişim Akademisi. http://pakuapsikoloji.com/ucak-korkusu-ve-tedavisi adresinden elde edildi.