İYİ CİNSEL YAŞAM
Cu, 05/28/2021 - 23:54 tarihinde admin tarafından gönderildi

 

Sağlıklı ve Mutlu cinsel yaşamın sırları nelerdir?

 

Cinsellik, çok merak edilen ama bir o kadar da “yasak” ilan edilen, herkesin çok bildiğini iddia ettiği ama bir o kadar da az bilinen bir konudur. Cinsel dürtülerimiz doğuştan var olan dürtülerdir. Cinsel ilişkiyi yeni nesiller oluşturmak için yapılan hormonal bir aktivite olarak tanımlamaktan ziyade insan bedenlerinin birlikte haz ürettikleri cinsel eylem olarak tanımlayabiliriz. Cinsellikle ilgili doğru bilgiye ulaşma imkanımız daha sınırlıdır ama bazı kültürel inanışlardan, pornografik ürünlerden, medyadan, filmlerden vs. yanlış mesajlar alabiliriz. Bu yanlış mesajlar da sağlıklı ve mutlu cinsel yaşantımızın olmasını engelleyen önemli faktörlerdir. Peki ya sağlıklı ve mutlu cinsel yaşamın sırları nelerdir?

 

  • Karşılıklı saygı ve açıklık güzel bir cinsel yaşantı için oldukça önemlidir. İnsanın haz noktalarını, neleri sevip sevmediğini biliyor olması ve bunu partneri ile rahatlıkla paylaşıyor olması gerekir. Aynı zamanda ilişki sonrasında da alınan haz, mutluluk, doyum ya da doyumsuzluk paylaşılmalıdır. Dürüst geri bildirimler verilmelidir. Böylece partnerler birbirleri için uygun cinsel davranışı keşfedebilir. Ayrıca eşlerden biri cinsel olarak isteksizse de bunu partnerine kibarca söyleyebilmeli ve karşı tarafta bunu anlayışla karşılamalıdır. Bu durumdaki isteksizliğin kendisine değil de o andaki cinselliğe olduğunu anlamalı ve kabul edebilmelidir.

 

  • Cinsel eşlerin kendini güvende hissetmesi oldukça önemlidir. İstenmeyen gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık kaygısı, güvende ve rahat hissetmelerini engeller. Bu durumlarla karşılaşmamak için cinsel birliktelik öncesinde önlem alınmış olması gerekir.  

 

  • Partnerler oral yolla, elle uyararak ya da sürtünerek de orgazm olabilirler. Cinsel ilişki sadece cinsel birleşme ile bağdaştırılmamalıdır. Ön sevişme hem kadınlar hem de erkekler için önemlidir. Ön sevişme çok kısa ve monoton olmamalıdır. Partnerler yeterince uyarılmadığında alınan haz ve bir sonraki ilişkiye olan istek azalır. Partnerlerin eşit ve aktif katılımı haz arttırıcı olacaktır. Unutmayın ki dokunulmak kadar dokunmakta haz verir. 



 

                                                                                                  Stajyer Psikolog Elif Dalgıç

 

Referans

 

Bozdemir, N. & Özcan, S., (2011). Cinselliğe ve cinsel sağlığa genel bakış. 


Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), (2011). Sağlıklı  ve doyumlu cinsel yaşam özellikleri.