Rezilyans yaşamdaki olumsuzluklara karşı hazır olmak, stres verici uyaranla karşılaşıldığında başa çıkma becerisinin yüksek olması ve yıkıcı deneyimler yaşansa bile bunlardan bir şeyler öğrenerek güçlü bir şekilde gelişme kapasitesidir. Kısaca esneklik ve toparlayabilme becerisidir de denilebilir. Kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak esnekliği ve dayanıklılığıdır. Peki rezilant bireylerin ortak özellikleri nelerdir?
- Bireyler sorumluluk sahibidir.
- Davranışlarının sonuçlarını iyice analiz edebilirler.
- Sorunla karşılaştığında kaçmak yerine onunla mücadele etmeyi ve çözüm bulmayı tercih ederler
- Şayet gerçekleşen olayları kontrol edemeyecek durumda olurlarsa o zaman bunu da fark edip enerjilerini harcamazlar.
- Mizah anlayışları güçlü, iyimser bireylerdir.
- Gelecekle ilgili planları umutları vardır.
Rezilant bir birey olmakta etkili olan çevresel faktörler yoğunluktadır. Bunlardan ilki kişilere eşlik eden yanlarında yürüyen her daim destekçileri olan bir yetişkinin varlığıdır. Yine koşulsuz sevginin verildiği, sıcak bir aile ortamında büyüyen çocukların da rezilant bir birey olması daha olasıdır.
Günümüz çocuklarına bakıldığında genellikle ebeveynler aşırı koruyucu bir tavırda oldukları için çocuklar herhangi bir sorunla karşılaştıklarında aileler hemen devreye giriyor. Çocuk aslında sorunun üzerine düşünmeden zaten çözecek olan anne ve babasının olduğunu biliyor. Yine aynı şekilde gelişen teknoloji, günümüz pandemi şartları dolayısıyla da çocuklar ekrana internete fazla maruz kalıyor. Hepsi bir araya geldiğinde ise çocukların rezilant bir birey olmaları maalesef farkında olmadan engelleniyor. Bu noktada ebeveynler olarak tıpkı uçakta denildiği gibi öncelikle kendi maskemizi takmalıyız. Anne baba kendi psikolojik iyi oluşlarını sağladıkları takdirde çocuğun da rezilant bir birey olmasını sağlayabilir, çocuklara rol model olabilir ve katkıda bulunabilir.
STAJYER PSİKOLOJİK DANIŞMAN EBRU GÖÇ
KAYNAKÇA
Hasanoğlu, A., Seçkin, Ş. (2016). Çocukta Rezilyans. İstanbul: Remzi Kitapevi